Ansiklopedik Bilgileri Alfabetik Olarak Görüntüleyebilirsiniz.

Devalüasyon Nedir?

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimi olarak Devalüasyon: 1-Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değerinin düşürülmesidir. Yüksek enflasyon yaşayan devletlerin dış borçlarının artması sonucu, ulusal paranın değeri resmi olarak düşürülür. Bu değer düşürme işleminde IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası finans kuruluşlarının zorlamasının etkisi büyüktür.

2- Ulusal para değerinin, altına ya da dövize göre düşürülmesi. Değer düşürümü.

3- Enflasyon sonucunda mal veya hizmete olan ihtiyacı gidermek için ülke ithalata yönelir. Bu durumda tıkanan ihracatın (dış satım) arttırılması için paranın değerinin altın ve döviz karşısında düşürülür. Devalüasyon, ülke parasının yaşadığı bu ani değer yitimidir.
Ekonomi, Bankacılık terimi olarak Devalüasyon: Hükümet kararı ile ulusal paranın dış değerinin resmen düşürülmesine denir.Ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder. Örneğin, Türk Lirasının ABD doları karşısındaki değerinin 2,2 TL'den 2,3 TL' ye düşmesi, TL' nin (ABD dolarının değer kazanması) 0,1 Lira değer kaybetmesi anlamındadır.
Tarih terimi olarak Devalüasyon: Paranın değerinin düşürülmesi. Tağşiş.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimi olarak Devalüasyon: Para değerinin, altın ve yabancı bir paraya göre, düşürülmesi.
Coğrafya terimi olarak Devalüasyon: Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren bir devletin resmi para biriminin dış satın alma gücünün, diğer ülke dövizleri karşısında hükümetçe alınan bir kararla değer kaybettirilmesidir.

Benzer Coğrafya Terimleri:

Sponsorlu Bağlantılar
Dost Site